• IBM
 • World Design Capital Helsinki 2012
29.06.2012 | Minna Liminka

Unelmointi on taitolaji

Lomalla aion unohtaa itseni rannalle, liplattavan veden viereen tai kahvilaan shoppailupäivän keskellä. Sadepäivänä tiedän unohtuvani Figaro Winebistroon samppanjalasin äärelle ja kun ukkonen jyskyttää, unohdun sohvalle peiton alle.

Ja aina tilaisuuden tullen aion unohtua unelmiin.

Lauri Järvilehto toteaa blogissaan Ajattelun ammattilainen: todellisuus synnyttää unelmia – ja unelmat todellisuutta. Koska Lauri on mies, kyse ei ole siis tyttömäisistä hömpötyksistä, niistä akkainlehtien kesäjutuista. Omassa työyhteisössä kyseisen asian voi todentaa katsomalla ympärilleen. Se, joka tuntuu olevansa unelmiensa duunipaikassa, mennä porskuttaa eteenpäin, kehittyy ja etenee. Se, joka valittaa milloin mistäkin, polkee paikallaan. Taito unelmoida taitaa siis liittyä kykyyn tuntea onnea.

Unelmointi on taitolaji, sillä asetettu unelma ei saa olla liian musertava, vaan voimauttava. Meidän konttorin ihana siivooja, josta olen aiemminkin maininnut, kertoi, että aina ennen lottoarvontaa hän kahlaa perheensä kanssa lehdestä läpi myytävät asunnot ja merkitsee sinne kiinnostavat talot. Se on heille mukavaa hupia, hauskaa unelmointia. Tuollaisen unelmoinnin nimi on ”Sitten jos”  eikä ”Sitten kun”. Vivahde-ero on elämänasenteen kokoinen.

Monet työkavereistani ovat asettaneet unelmia liikunnan, oppimisen ja vaikka minkä suhteen. Tärkeintä on, että missio on oma, eikä kenenkään muun. Varmasti porukasta löytyy heitäkin, jotka toteuttavat jonkun toisen unelmaa, säntäävät paikasta toiseen tekemällä vääriä asioita, mitkä eivät edistä omaa elämää millään tavalla. Siksi on tärkeää unohtaa kesällä itsensä liplattavan veden äärelle ja unelmoida omia unelmia. Niitä ikiomia.

Unelmat synnyttävät todellisuutta. Pieni unelma, mikä toistuvasti ilmestyy mieleen, voi jäädä pieneksi pakopaikaksi, johon voi ajatuksensa siirtää silloin, kun tarvitsee lepoa todellisuudesta. Pieni unelma voi muodostua myös missioksi, jota kohti lähteä haparoiden ja epäuskoisena pyrkimään. Joskus voi joutua miettimään, mikä on unelman hinta ja onko se sen arvoista. Pidänkö sen pienenä vai tahdonko sen olevan oikeasti totta.

Ihastuttava ja rakas kollegani osaa unelmoida, pääasiassa matkustelusta ja hän myös määrätietoisesti toteuttaa unelmiaan yhdessä miehensä kanssa. Ennen kesälomalle jäämistään hän linkitti Descomin sisäisen somen profiiliinsa ikivanhan The Pointer Sistersin biisin I’m So Excited. Hulvaton asenne lähteä lomalle. Me vielä töihin jääneet, Korkkarikopin kaksi muuta leidiä, tutkimme kiinnostuneen kauhistuneina videon bling bling -leninkejä ja pohdimme, mahtaakohan kollegallamme olla unelmia pikkujoulumekkojemme suhteen.

Koska nyt on tullut lässytettyä aika tavalla, niin tähän loppuun voisi todeta, että Wikipedian mukaan unelma on huonekasvi, joka on sukua ruokaparsalle.


Avainsanat: , , , , , ,


Kommentit


 1. [...] 29.6. Älykäs työ -blogissa. Jos tahdot jakaa:TwitterFacebookLinkedInTykkää tästä:TykkääBe the first to like this. [...]


 2. 31.03.2015 | asdasdas

  I found this is an informative and interesting post so i think so it is very useful and knowledgeable. I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article.
  Edward Bass Producer


 3. 01.04.2015 | alix

  Thanks for every other informative site. The place else may just I get that kind of information written in such an ideal means? I have a venture that I’m just now operating on, and I have been on the look out for such information.
  Victorino Noval Philanthropist


 4. 14.04.2015 | alix

  I wish more authors of this type of content would take the time you did to research and write so well. I am very impressed with your vision and insight.
  Decorar habitacion


 5. 15.04.2015 | asdasdas

  Thank you a bunch for sharing this with all of us you actually realize what you are talking about! Bookmarked. Please also seek advice from my site =). We could have a hyperlink change contract between us!
  gaming laptop


 6. 23.04.2015 | asdasdas

  Great article with excellent idea!Thank you for such a valuable article. I really appreciate for this great information..
  travelpro


Kirjoita kommentti
Kommenttisi:

*

 

Bloggaajat

Minna Liminka

HR Manager, Descom Oy

Katju Holkeri

Finanssineuvos

Kati Ala-Ilomäki

Toimittaja ja personal trainer

Pär Österlund

Yrittäjä, Esendra Oy

Pia Posio

External Relations, IBM

Teemu Arina

Toimitusjohtaja, Meetin.gs Oy

Tanja Iikkanen

Palvelupäällikkö, Yle.fi

Eeva Jokinen

Yhteiskuntapolitiikan professori, Itä-Suomen yliopisto

Pekka Pohjakallio

Toimitusjohtaja, 925 Oy

Saku Tuominen

Luova johtaja, Idealist Group

Jarkko Pietikäinen

Toimitusjohtaja, Netwell Oy

Jukka-Pekka Sorvisto

Toimitusjohtaja, Sofor Oy

Antti Lönnqvist

Professori, Tampereen teknillinen yliopisto

Kaisa Vähähyyppä

Opetusneuvos, Opetushallitus

Santtu Toivonen

Kehityspäällikkö, Sanoma Pro

Ville Peltola

Innovaatiojohtaja, IBM