• IBM
 • World Design Capital Helsinki 2012
19.06.2012 | Kaisa Vähähyyppä

Liikuttavaa

Kesän korvalla ja lomaa odotellessa iskee mieleen kunnon kohottaminen. Talvella monelle meistä iskee karhugeeni ja on mukava käpertyä sohvan nurkkaan mussuttamaan suklaata ja velttoilemaan.

Mutta ei keväällä.

Viimeistään koivujen ollessa hiirenkorvalla, kaivetaan lenkkarit kaapista ja lähdetään kuntoilemaan. Vielä parikymmentä vuotta ja kymmenen kiloa sitten, motivaationa saattoi olla bikinikuntoon pääseminen. Iän karttuessa bikinit ovat taakse jäänyttä elämää, mutta kuntoilu ei. Sama ilmiö tuntuu olevan muillakin keski-iän saavuttaneilla ja ohittaneilla ainakin kuntoilun osalta. Facebookin kaveripiirissä erilaisten liikuntasuoritteiden jakaminen on suoraan verrannollinen kevään etenemiseen. Puutarhatyötkin voidaan vapaasti ajatellen tulkita liikuntasuoritteeksi, kuluuhan niiden tekemiseen energiaa ja tekeminen tuo hyvän mielen. Liikunnallisten asioiden jakaminen sosiaalisessa mediassa muiden kanssa on mukavaa ja saattaa samalla innostaa jonkun sohvaperunankin liikkumaan.

Jokainen tunnistaa liikunnan virkistävän vaikutuksen sekä fyysisen kunnon paranemisena että mielen virkeytenä.  Tällaista oloa on kiva jakaa muidenkin kanssa. Harrastelijan ei tosin kannata ottaa asiaa turhan ryppyotsaisesti. Oman vakiolenkkini pituus mitattuna kännykän liikuntaohjelmalla vaihtelee 300 metrin verran kännykän mielenliikkeistä riippuen, mutta ei se mitään.

Nuorten liikkumiseen on kiinnitetty paljon huomiota viime vuosina. Tavoitteena on 7- 18-vuotiaiden osalta liikkua 1–2 tuntia päivässä monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla. http://www.edu.fi/liikkuvakoulu/tutkimustietoa/103/0/fyysisen_aktiivisuuden_perussuositus_kouluikaisille

Puhe on siis aivan tavallisesta liikkumisesta osana normaalia koulupäivää – aikuisilla tätä taidetaan kutsua hyötyliikunnaksi. Liikkumisen ei aina tarvitse olla suoritteellista, tavoitteellisia pelejä tai mitattavia urheilusuorituksia.

Millä menetelmillä voisimme innostaa lapsia ja nuoria liikkumaan enemmän?  Eräänä keinona voisi olla tietoteknologian hyödyntäminen liikuntamotivaation lisääjänä. Aktiivisuusmittarit, askelmittarit, paikannusmahdollisuudet, älykkäät leikkikentät yms. tuovat aivan uusia ulottuvuuksia innostamaan liikunnan pariin ja tukemaan oppimista ja hyvinvointia. http://www.edu.fi/lukiokoulutus/liikunta/teknologia_liikunnanopetuksessa

Miksi emme ottaisi näitäkin mahdollisuuksia käyttöön oppimisen ja terveyden edistäjinä?

Oppija on mobiili. Laitteetkaan eivät enää edellytä istumista ruudun äärellä atk-luokassa. Ruutu kulkee mukana repussa ja se otetaan esille tarvittaessa. Tietoja kerätään, käsitellään ja siirretään saman tien koulun omille alustoille ja niitä tarkastellaan ja analysoidaan yhdessä sopivana aikana. Omaa henkilökohtaista liikkumista voi seurata tavoitteellisesti ja motivoivasti. Liikunta on liikuntaa muulloinkin kuin sitä varten nimetyllä oppitunnilla.

Samaa asiaa voidaan soveltaa myös toimistotyössä. Miksi emme siirtäisi myös kokouksia osin liikkuviksi? Kävellessä ajatus virtaa ja ideoita syntyy. Valistunut arvaus on, että ainakin sadepäivinä kokouksiin käytetty aikakin lyhenee.

Käytetään Suomen kaunis kesä hyödyksi ja liikutaan omaksi iloksemme ja terveydeksemme – teknologian kanssa tai luomuna.


Avainsanat: , , , , , , ,


Kommentit


 1. [...] Kaisa Vähähyypän artikkelia siitä, miten nykykoululaiset saataisiin liikkumaan enemmän normaalin koulupäivän aikana. Kaisa [...]


 2. [...] Hänen keskeisenä tehtävänään on kehittää tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä yhteistyössä opettajien, hallinnon ja oppilaiden kanssa. Opetus on työtä tulevaisuuden eteen. Koulussa kasvaa ja kasvatetaan lapsia ja …  [...]


Kirjoita kommentti
Kommenttisi:

*

 • Tietoa kirjoittajasta:

  Kaisa Vähähyyppä

  Kaisa Vähähyyppä toimii Opetushallituksessa Oppimisympäristöt- yksikön päällikkönä. Hänen keskeisenä tehtävänään on kehittää tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä yhteistyössä opettajien, hallinnon ja oppilaiden kanssa.

  Opetus on työtä tulevaisuuden eteen. Koulussa kasvaa ja kasvatetaan lapsia ja nuoria sellaisiinkin ammatteihin, joita ei vielä ole olemassa.

  Twitter: @vahis
  LinkedIn: Kaisa Vähähyyppä

 • Kirjoittajan viimeisimmät postaukset:

  19.06.2012 | Kaisa Vähähyyppä
  2

  15.05.2012 | Kaisa Vähähyyppä
  2

  25.04.2012 | Kaisa Vähähyyppä
  0

  21.03.2012 | Kaisa Vähähyyppä
  7

  14.02.2012 | Kaisa Vähähyyppä
  4

 

Bloggaajat

Minna Liminka

HR Manager, Descom Oy

Katju Holkeri

Finanssineuvos

Kati Ala-Ilomäki

Toimittaja ja personal trainer

Pär Österlund

Yrittäjä, Esendra Oy

Pia Posio

External Relations, IBM

Teemu Arina

Toimitusjohtaja, Meetin.gs Oy

Tanja Iikkanen

Palvelupäällikkö, Yle.fi

Eeva Jokinen

Yhteiskuntapolitiikan professori, Itä-Suomen yliopisto

Pekka Pohjakallio

Toimitusjohtaja, 925 Oy

Saku Tuominen

Luova johtaja, Idealist Group

Jarkko Pietikäinen

Toimitusjohtaja, Netwell Oy

Jukka-Pekka Sorvisto

Toimitusjohtaja, Sofor Oy

Antti Lönnqvist

Professori, Tampereen teknillinen yliopisto

Kaisa Vähähyyppä

Opetusneuvos, Opetushallitus

Santtu Toivonen

Kehityspäällikkö, Sanoma Pro

Ville Peltola

Innovaatiojohtaja, IBM