• IBM
 • World Design Capital Helsinki 2012
04.07.2012 | Jarkko Pietikäinen

Älypuhelimesta kaveri?

Osallistuin Gartnerin webinaariin aiheesta “iPads and Beyond: What the Future of Computing Holds“. Ajankohtainen aihe antaa meille tutkittua tietoa siitä, mihin suuntaan älypuhelinten ja tablettien hyödyntäminen on menossa: Miten kosketusnäytölliset tabletit muuttaa saatavilla olevia digitaalisia palveluita? Mitä uutta mobiiliteknologian integrointi uusiin palveluihin mahdollistaa?

Selkeä johtopäätös Gartnerilla näyttäisi olevan, että älypuhelinten ja erityisesti tablet-laitteiden käyttö tulee lisääntymään nopeasti perinteisten PC-työasemien ja läppäreiden kustannuksella. Gartner ennustaa että vuoteen 2015 mennessä, mobiili- ja tablet projektien määrä tulee jyräämään perinteisten työpöytäprojektien määrän suhteessa 4-1. Kehitystä on helppo ymmärtää koska tablet-laite on useimmille käyttäjille helppokäyttöinen, toimintavarma ja riittävän monipuolinen työkalu työtehtävien suorittamiseen. Lisäksi integroidun laitteen käyttöönotto, ylläpito ja hallinta tuo säästöä perinteisiin työasemiin verrattuna.

Mobiili- ja tabletkäytön merkitys siis lisääntyy edelleen. Se näkyy hyvin kilpailussa eri älypuhelinalustojen kehityksessä. Mobiiliteknologia on viimein kehittynyt tasolle, jossa niitä voidaan hyödyntää liiketoiminnan todellisiin tarpeisiin. Yhä enemmän tarvitaan osaamista ja kykyä integroida yritysten liiketoimintaprosessit toimimaan myös mobiilialustoilla. Toisaalta mobiilisuutta ei nähdä enää erillisenä integraatioprojektina vaan yhä enemmän ratkaisuja toteutetaan jo pääasiallisesti mobiililaitteisiin. Kilpailussa menestyy teknologia, joka pystyy tuottamaan RAD (Rapid Application Development Environment) -tyyppisiä työkaluja sovelluskehittäjille. Tehokkaiden työkalujen avulla voidaan tuottaa päätelaiteriippumattomia sovelluksia nopeasti liiketoiminnan muuttuviin tarpeisiin. Tässä avuksi ovat uudet teknologiat kuten HTML5 a CSS3, joiden käyttö on jo tätä päivää.

Tabletit ovat jo nyt muuttaneet tapaamme käyttää tietotekniikkaa. Kosketusnäytöt ja niiden monipuoliset toiminnallisuudet ovat jo nyt muodostaneet de facto -standardin, jota noudatetaan lähes kaikissa integroiduissa laitteissa käyttöliittymänä. Kosketusnäyttö on luonnollinen käyttöliittymä, jonka lapsikin oppii hetkessä. Uusi käyttötapa on tuonut myös paljon uusia ihmisiä verkkopalveluiden piiriin.

Jatkossa tullaan näkemään kehitystä myös muunlaisissa käyttötavoissa. Puheohjaus integroituna tehokkaisiin taustapalveluihin mahdollistaa laitteen käytön ilman kosketusta ja jopa katsekontaktia. Apple julkaisi tällä viikolla WWDC 2012 -kehittäjätapahtumassa uuden iOS6-käyttöjärjestelmään liittyvän Eyes Free -ohjelmointirajapinnan, jolla älypuhelimen ja tabletin käyttö esim. autossa onnistuu puheohjauksella, jonka voi aktivoida auton ohjauspyörästä. Tämä yhdistettynä älykkäisiin navigointipalveluihin tekee käytöstä jo scifielokuviin verrattavaa. Voit keskustella älypuhelimesi kanssa ja pyytää siltä apua esim. lähimmän huoltoaseman tai ravintolan hakemisessa. Lisäksi voit pyytää laitetta hakemaan tietoa sinua kiinnostavista urheilutuloksista, elokuvista ja muista aiheista. Tulemme siis kohta viihtymään ja viisastumaan juttelemalla oman älypuhelimemme kanssa – autossa ja muualla.


Avainsanat: , , , , , , , ,


Kirjoita kommentti
Kommenttisi:

*

 • Tietoa kirjoittajasta:

  Jarkko Pietikäinen

  Jarkko Pietikäinen (s. 1970) toimii viestintä- ja kollaboraatioratkaisuiden toimittamiseen erikoistuneen Netwell Oy:n perustajana ja toimitusjohtajana. Insinööritutkinnon jälkeen aloitettu IT-yrittäjän elämä on jatkunut jo noin 17 vuoden ajan. Yritystoiminta on keskittynyt koko olemassaolonsa ajan yritysten sisäisen- ja ulkoisen viestinnän ja yhteistyön kehittämiseen IT:n avulla. Jarkon ura koostuu yrityksen johtamisesta, asiakkailla tapahtuvasta konsultointityöstä ja jopa ratkaisujen käytännön toteuttamisesta aina ohjelmakoodausta myöten. Oman organisaation sekä asiakasprojektien kautta Jarkolle on muodostunut laaja näkemys tietotyön nykytilasta ja sen ongelmista. Oman innostuksen lähteenä on aina ollut haaste siitä, miten IT:tä voidaan aidosti käyttää tehostamaan ja järkeistämään jokaisen työntekijän arkea. Rutiinitöiden automatisointi ja uudet sosiaaliset kollaboraatioratkaisut tekevät työnteosta  mielekkäämpää ja antavat paremmat mahdollisuudet vaikuttaa oman työn sisältöön. Vapaa-aikanaan Jarkko harrastaa liikuntaa eri muodoissa. Rakkain harrastus on veneily Päijänteen upeissa maisemissa, mistä Jarkon löytääkin kesäaikana aina kun työkiireiltään ehtii.

  linkedin: http://fi.linkedin.com/in/jarkkop
  twitter: @jarkkopie

 • Kirjoittajan viimeisimmät postaukset:

  04.07.2012 | Jarkko Pietikäinen
  0

  19.03.2012 | Jarkko Pietikäinen
  1

  16.02.2012 | Jarkko Pietikäinen
  3

  28.12.2011 | Jarkko Pietikäinen
  0

  10.11.2011 | Jarkko Pietikäinen
  1

 

Bloggaajat

Minna Liminka

HR Manager, Descom Oy

Katju Holkeri

Finanssineuvos

Kati Ala-Ilomäki

Toimittaja ja personal trainer

Pär Österlund

Yrittäjä, Esendra Oy

Pia Posio

External Relations, IBM

Teemu Arina

Toimitusjohtaja, Meetin.gs Oy

Tanja Iikkanen

Palvelupäällikkö, Yle.fi

Eeva Jokinen

Yhteiskuntapolitiikan professori, Itä-Suomen yliopisto

Pekka Pohjakallio

Toimitusjohtaja, 925 Oy

Saku Tuominen

Luova johtaja, Idealist Group

Jarkko Pietikäinen

Toimitusjohtaja, Netwell Oy

Jukka-Pekka Sorvisto

Toimitusjohtaja, Sofor Oy

Antti Lönnqvist

Professori, Tampereen teknillinen yliopisto

Kaisa Vähähyyppä

Opetusneuvos, Opetushallitus

Santtu Toivonen

Kehityspäällikkö, Sanoma Pro

Ville Peltola

Innovaatiojohtaja, IBM